A tudomány lenyűgöző vívmányai

Programozóként úgy gondolom az informatika világa csodálatra méltó, de ugyanígy vagyok az egyéb tudományos vívmányokkal is. Hihetetlen, hogy az emberi tudás milyen rendkívüli fejlődésre képes, és ezáltal olyan megoldások születnek, melyek egyre inkább megkönnyítik a különböző tevékenységek elvégzését.

Éppen téli gumiabroncsokat rendeltem a Gumidiszkont autógumi kereső oldaláról, ahol a gumiabroncs akár másnapi kiszállítással megérkezik. Ugyanitt találhatóak érdekes blogbejegyzések a gumiabroncsokkal kapcsolatos témákban. Az egyik, oldalukon lévő írás felkeltette a figyelmemet, ugyanis igazán elgondolkodtató témát feszeget.

Az önmagát felfújó gumiabroncsról esik szó benne. Vajon tényleg ezeké a gumiké a jövő, vagy csupán egy hangzatos ötlet, mely örökké az is marad?

Érdemes bevallanunk, hogy ez már első olvasásra is egy felettébb szimpatikus dolognak tűnhet a számunkra, hiszen milyen kényelmes megoldásnak hat, hogy a gumi önmagát felfújja és nekünk nem is kell foglalkoznunk lényegesen ezzel a procedúrával. Azonban, ha ténylegesen belegondolunk, az első pozitív benyomást felváltja a kissé futurisztikus érzet. Hiszen annak ellenére, hogy a témával hosszú évek óta foglalkoznak, mégsem gyűrűzött be a jelenség a mindennapjainkba.

Sajnos az önfelfújó gumi megvalósulása nem úgy történik, ahogy azt első körben gondolnánk.

Ugyanis a teljesen leengedett, defektes gumi továbbra sem lesz képes magát felfújni semmilyen körülmények között.

Ellenben az alacsony guminyomású kerekek képesek lesznek rá, legalábbis abban az esetben, ha a megfelelő abronccsal vannak felszerelve.

Az újabb gyártású autókat már guminyomásérzékelő szenzorral látják el mielőtt forgalomba állítják. Így amikor ez a szenzor érzékeli, hogy lecsökkent a nyomás a kerékben, akkor nem szükséges kerítenünk azonnal egy szerelőt vagy egy benzinkutat, hanem a gumi sikeresen pótolja saját maga számára a hiányzó levegőt.

Gumidiszkont autógumi kereső - gumiabroncs akár másnapi kiszállítással

Sokakban felmerülhet a kérdés, miszerint hogyan képes egyáltalán egy gumi önmagát felfújni. Az igazság az, hogy ez sokkal egyszerűbben történik, mint azt gondolnánk. A felnihez közel található ugyanis egy szelepekkel felszerelt gumitömlő, ami összekötésre került a kinti levegővel. Amikor a nyomás egy bizonyos határszint alá zuhan vissza, akkor ez a szelep kinyit.

Ezek a szelepek arra is képesek, hogy szabályozzák a nyomást, ezáltal megkímélhetjük magunkat azoktól a következményektől, amit az alacsony guminyomás okoz, ilyen például a megnövekedett fogyasztás.

Biztosan sokan fellélegeznek, hogy szerencsére akkor megszabadulhatunk a pótkeréktől. Sajnos azonban nem így van! A pótkerék soha semmilyen körülmények között nem helyettesíthető. A pótkerék maga ugyanis a lyukas, defektes gumi helyett használatos, és egy ilyen gumit nyilván lehetetlen felfújni, bármilyen fejlett is manapság már a technika.

Azért nincs okunk ez ügyben elkeseredni, hiszen ennek a problémának a megoldására születtek meg az úgynevezett defekttűrő gumiabroncsok. Természetesen ne tévesszen meg minket itt sem a név, hiszen ez nem azt jelenti, hogy ezek a gumik kiállnak minden sérülést, és nem fog rajtuk egy szög vagy egy viszontagságos út. Ezek sem képesek ugyanis felfújni magukat, csupán merevített oldallal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy egy kisebb sérülés esetén képesek legyünk eljutni a legközelebbi szervizig, anélkül, hogy kénytelenek lennénk ott helyben nekilátni az út mentén egy kerékcserének.

Az, hogy mennyire fognak a jövőben elterjedni az önfelfújó gumik, még csupán a jövő zenéje. Viszont a jelenlegi tények azt mutatják, hogy türelmesen várnunk kell még arra, hogy a mindennapjaink szokványos elemévé válhasson ez a fejlesztés.

Ennek oka, hogy még tökéletesíteni kell a jelenlegi verziókat, továbbá az úgynevezett ,,intelligens gumik”sokkal magasabb árat képviselnek, mint a hagyományosak.

Érdekes témát boncolgat a cikk, nagyon üdítő látni, hogy egy szolgáltató nem csupán a termékeinek eladására fókuszál, hanem időt szán arra, hogy felvilágosítást adjon. Pontosan ilyen a Gumidiszkont autógumi kereső – gumiabroncs akár másnapi kiszállítással, kedvező árak és magas minőség, és úgy gondolom, ezek a cikkek is alátámasztják, mekkora szakértővel is állunk szemben.