Aki keres, talál! Napelem rendszert.

A legjobb barátnőm programozó, így aztán olyasféle dolgokat tud, amik számomra teljességgel felfoghatatlanok. Írogat mindenféle bonyolult kódokat, és csiribú-csiribá, varázslatos dolgok történnek a gépén. Nem nagyon van olyan probléma, amire ne tudna külön programot írni pár perc alatt. Abszolút megtestesíti az archetipikus programozót, hovatovább azt hiszem, róla szól a legismertebb programozós vicc is:

“- Van már programod hétvégére? – Nincs, de mindjárt írok egyet!”

Na ez Betti.

A múltkor viszont olyasmit kértem tőle, amihez (csodák csodája) nem a programozói készségeit vetette latba – egyszerűen csak rákeresett. (Valamiért keresni is sokkal jobban tud nálam.) A közelgő lakásfelújításunk miatt szerettem volna ugyanis tájékozódni a napelemekről, Betti pedig megtalálta nekem a napelempalyazatok.hu-t.

Nem nagyon értek a műszaki dolgokhoz, úgyhogy nagyon szimpatikus volt az egyszerű, laikusok számára is könnyen érthető nyelvezet – elsősorban azonban nem is a napelemek működéséből akartam kiképezni magamat (azért hívok végül is szakembert, hogy ő értsen hozzá), hanem egészen egyszerűen tudni szerettem volna az árát. Kiderült azonban, hogy még ehhez a kérdéshez sem árt tisztában lenni néhány alapvető dologgal, így lehet ugyanis hosszú távon megtérülő, gazdaságos döntést hozni.

A jó döntés meghozatalához az egyik legfontosabb szempont, amit mérlegelni kell, az az inverter kapacitása. Az inverter ugyanis az az eszköz, ami a napelem által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja – erre pedig azért van szükség, mert a háztartási eszközeink működtetéséhez az egyenáram nem megfelelő. Nem mindegy azonban, hogy az inverterünknek mekkora a kapacitása, ettől függ ugyanis, hogy milyen mértékű áramfogyasztást lesz képes megbízhatóan ellátni a rendszer. Ahhoz, hogy a számunkra megfelelő invertert ki tudjuk választani, jó, ha tudjuk, mekkora a háztartásunk éves fogyasztása. Ha például egy 4500 kW-os fogyasztást veszünk alapul (ami egyébként nagyjából átlagosnak mondható), akkor – bármily meglepő – nem feltétlenül kell egy 4 kw napelemes rendszer ár nagyságával számolnunk. Egy 3,5-4 kW közötti napelemrendszer is elegendő lehet számunkra ugyanis – egy ilyen rendszert pedig egy 3 kW-os inverter is megbízhatóan kiszolgál. Költséghatékony döntésnek tűnhet tehát a kisebb kapacitású inverter – az egyetlen gond vele, hogy nagyon hamar “kinőhetjük”, amennyiben később esetleg bővíteni szeretnénk a rendszert a megnövekedett fogyasztásunk miatt. Az invertercserével pedig anyagilag elég rosszul járunk, a pluszköltségek miatt ugyanis jelentősen megnő a napelemrendszer megtérülési ideje. Mivel pedig az inverter nem olyan, mint a cipő (vagyis nem fogjuk kényelmetlenül érezni magunkat, ha a szükségesnél kicsit nagyobbat választunk), ajánlatos lehet olyat beépíteni, ami a megnövekedett igényekkel is elbír. Ha tehát szeretnénk előre gondolkodni, és megtalálni a hosszú távon legköltséghatékonyabb megoldást, akkor mindenképpen érdemes beruháznunk egy nagyobb inverterre már az elején.

Egy 4 kw napelemes rendszer ár tehát nem feltétlenül feleslegesen kidobott pénz akkor sem, ha a pillanatnyi fogyasztásunk fedezéséhez még nincs szükségünk rá – később ugyanis megtérül majd ez az előrelátó döntés.

Szóval köszi Betti: a napelempalyazatok.hu pontosan az, amit kerestem.