Az informatikai eszközök fejlesztése rengeteg energiát követel

Manapság a fejlett országokban már szinte nem is létezik ember – az elmaradott régiók lakóit leszámítva – aki ne rendelkezne legalább egy számítógéppel, tablettel vagy laptoppal. Ezek nélkül létezni a munka világában vagy az oktatásban elképzelhetetlen. Egyrészt üdvözölendő, hogy a technika ilyen irányú fejlődésével szinte bárhonnan dolgozhatunk, tanulhatunk vagy tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal, családtagjainkkal. Az azonban eszébe jutott bárkinek is, hogy ez mennyi energiát használ fel? A Bitcoin bányászata például az internethasználat egyik leginkább környezetszennyező tevékenysége.

Mivel azonban akarva-akaratlanul is az informatika vívmányainak használói vagyunk, az energiafogyasztásról nem mondhatunk le. Tudatossággal azonban – például megújuló energiaforrások használatával – máris sokat tehetünk azért, hogy ne terheljük még tovább a környezetet. Egy szélturbinát egyértelműen nem lenne szerencsés felállítani a kertben. A napelem rendszer kiépítése azonban valóban járható út.

A https://napelemrendszer.info oldalán minden szükséges információt megtalálhatunk a napelemekről. Így az oldalon nézelődve tájékozódhatunk a kiépítés módjáról és költségeiről, a napelemek típusairól és működési elvéről, az elérhető állami támogatásokról, a megtérülésről és még sok más hasznos információról. Ami nagy valószínűséggel mindannyiunk fantáziáját izgatja, az a napelem rendszerek működése. Nem véletlenül foglalkozik ezzel a https://napelemrendszer.info külön lapon.

A napelem működése előtt azonban érdemes megtudunk, miért is annyira fontos a fenntartható fejlődés. A fogalom leegyszerűsítve azt jelenti, hogy unokáink, dédunokáink is részesülhetnek majd a természet szépségeiből és lesz számukra elegendő energia ahhoz, hogy elláthassák alapvető szükségleteiket. Ez rendkívül jól hangzik, a tényleges megvalósítás azonban igencsak gyerekcipőben jár. A fosszilis energiaforrások használatával ez egyértelműen megvalósíthatatlan, ezért kell előtérbe helyeznünk a megújuló energiaforrások használatát, mint amilyen a szél, a víz és az általunk vizsgált napenergia is.

Persze a hétköznapi életünk során is sokat tehetünk azért, hogy a jövő nemzedéke is használni tudja a Földet. Így a vízfogyasztás ésszerűsítésével (nem folyó vízben mosogatunk, fogmosás közben elzárjuk a vizet, a zuhanyzást részesítjük előnyben, palackos víz helyett tisztított vizet iszunk) és az áramfogyasztás csökkentésével (nem hagyjuk feleslegesen égve a lámpát, kikapcsoljuk a gépeket, ha már nem használjuk őket, stb.) máris sokat tehetünk. Azonban közel sem eleget. Radikálisabb változtatásokra van szükség, ezért is érdemes beruházni napelemre.

A https://napelemrendszer.info tökéletesen leírja, hogyan is működnek a napelemek. Laikusok számára talán úgy fogalmazható meg a legegyszerűbben, hogy a napelemekre érkező napsugarak áramot termelnek. Illetve nem is termelnek, hanem a nap sugárzását elektromos árammá alakítják. Ez azonban egyenáram, nekünk pedig váltakozó áramra van szükségünk. A napelemekhez kapcsolódó inverter feladata az, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa – tudtam meg a https://napelemrendszer.info oldaláról.

A napelem előállításához szilícium szükséges, mely még elég nagy mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Három típusa van: monokristályos, polikristályos és vékonyréteg napelemeke. A természeti adottságok és a ház tájolásának valamint árnyékolásának függvénye az, hogy pontosan mely típus használata javasolt adott esetben. A helyszíni felmérést végző kollégák természetesen ezzel kétségkívül képben lesznek.

Az informatikai eszközök és technológiák fejlődése tehát rengeteg szuper élményt és lehetőséget tartogat számunkra. Honnan van vagy lesz azonban mindehhez energia? Ez már egy másik kérdés. Ideje megújuló energiaforrásokra váltatunk, mielőtt még késő lenne!