Bármikor szükség lehet az energetikai tanúsítványra

Az egyik ismerősöm egy informatikai cégnél dolgozik. Mivel egyre több munkájuk van, ezért egyre többen dolgoznak a cégnél, óhatatlanul kinőtték azt az irodát, ahol eddig dolgoztak. Így új épület után kellett nézniük. Ekkor ásta bele magát az energetikai tanúsítványok világába, mivel a régi épületet el kellett adniuk, ehhez pedig szükség volt a tanúsítványra. És persze az sem volt mindegy, hogy az új épület milyen energiafelhasználású. Ő ajánlotta az e-tanusitas.eu oldalt, ahol minden fontos információt megkap az ember a témában.

Mindig is érdekelt, hogy hogy is zajlik ez az egész, ezért én is felkerestem ezt az oldalt. Itt tudod megnézni, hogy mi az egésznek a menete és milyen árak mellett készítik el az energetikai tanúsítványt. Persze az is egy érdekes kérdés, hogy mikor kell ezt egyáltalán elkészíteni. Elsősorban akkor, ha ingatlant adunk el, mert egy jogszabály szerint csak ilyen tanúsítvány birtokában tehetjük ezt meg. Nem csak adásvételkor, hanem például bérbeadáskor is szükség van erre a tanúsítványra és bizonyos pályázatok kapcsán.

Ez e-tanusitas.eu csapata az egész országban vállalják a tanúsítvány elkészítését, Magyarország-szerte rendelkeznek szakértőkkel, ez egy komoly, pontos és megbízható hálózat. De nézzük is, hogy hogy is megy ez az egész. Első körben nyilván fel kell keresni őket. A honlapjuk címe az e-tanusitas.eu, itt tudod megnézni, hogy mi az egésznek a folyamata, a menete és hogy milyen árakkal dolgoznak. Egyébként ingatlan adásvételkor általában az eladó szokta megcsináltatni a tanúsítványt, de ez megegyezés kérdése. Annyi biztos, hogy 12-féleképpen sorolják be az ingatlanokat. AA++tól JJ-ig terjed a skála, természetesen az AA++ a legkevesebb energiát felhasználót jelöli, a JJ pedig a legrosszabb ebből a szempontból.

Azért is jó, hogy el kell készíteni az ilyen tanúsítványt, mert így a vevő nem vesz zsákbamacskát, tudni fogja, hogy körülbelül milyen rezsiköltségre számíthat. Persze a pénz nem minden, az is nagyon fontos, hogy mennyire terheljük meg környezetünket. Ahogy telnek az évek, évtizedek, egyre fontosabbá válik a környezetvédelem, ami egész széles társadalmi összefogással egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben. Néhány évtizede még nem is létezett az a fogalom például, hogy passzívház. Ami olyan ház, ami nagyon kevés energiát fogyaszt, akár 90 százalékos megtakarítást is eredményez. Ez már a tervezésnél elkezdődik, a felhasznált anyagok, a módszerek, szóval minden, de minden azt szolgálja, hogy a ház alig fogyasszon energiát. A passzívházak az AA++-os besorolást kapják általában, de attól hogy egy ház passzív, még nem mentesül a törvény hatálya alól. Tehát a passzívházaknak is kell energetikai tanúsítvány.

Az e-tanusitas.eu a passzívház-tulajdonosok rendelkezésére is áll ugyanúgy, ahogy mindeÍan ingatlan energetikai tanúsítását elvégzik az egész országban. A helyszíni felmérés során kiszállási díjat csak akkor számolnak fel, ha az adott település nagyon messze van a nagyvárosoktól, de ezt minden esetben meg is mondják előre. Az egésznek a menete igen egyszerű és az árak is barátiak. Sőt, egy 4000 forint értékű ingatlan kisokost is kapnak ajándékba azok, akik az e-tanusitas.eu-n keresztül rendelik meg az energetikai tanúsítást. Ebben olyan apró és nem is olyan apró tippeket, trükköket olvashatunk, melyek segítségével csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, otthonunk környezetterhelését.

Az e-tanusitas.eu oldalt érdemes tehát felkeresni mindenkinek, aki gyorsan szeretne energetikai tanúsítványt készíttetni, hisz sokszor tényleg fontos, hogy 24 órán belül meglegyen a tanúsítás. Ha pedig nagyon sürgős, akkor akár 12 órán belül is elvégzik a tanúsítást.