Kiderült, hogy az informatikus alkoholfüggőséggel küzdött

Valamelyik nap épp az egyik régi munkatársammal álmodtam. Mikor évekkel ezelőtt -mielőtt még megszülettek volna a gyerekeim – irodában dolgoztam és volt egy informatikusunk, aki nagyon értette a szakmáját. Bármilyen szoftverhiba vagy műszaki elakadás volt, mindig tudott segíteni. Na jó, bevallom, egy kicsit szerelmes is voltam belé. Olyan jóképű volt, segítőkész és kedves. A szemében azonban mindig volt valamiféle mélyről jövő szomorúság.

Évekkel később, amikor már rég nem dolgoztam a hivatalnál, tudtam meg, hogy az informatikus, akire azóta is szeretettel gondoltam, alkoholista volt. Magánéleti gondjait fojtotta az ivásba. Már értettem, honnan jött az az örökös bánat, melyet felfedeztem a tekintetében. Rettentően fájt a szívem miatta. Hiszen annyira nagyszerű ember volt és segíteni is lehetett volna rajta. A felepulok csapatának hála pedig mindig van remény, akármilyen kilátástalan is a helyzet.

Ha hamarabb tudtam volna a volt kollégám problémájáról, biztos, hogy befizettem volna a felepulok 28 napos felépülő programjába. A program célja ugyanis az, hogy egy speciális és komplex kezelés segítségével az alkoholfüggőknek segítsen megszabadulni a függőségüktől. Segítsen nekik kordában tartani az alkohol iránti vágyukat és normális mederbe terelni a vele való kapcsolatukat. Mindezt pedig összetett módszerekkel igyekeznek elérni.

A 28 napos programjuk keretében, mely bentlakással valósul meg, mindenre lehetőséget adnak, hiszen 0-24 órában a felépülni vágyók rendelkezésére állnak. Ráadásul annak köszönhetően, hogy szinte minden percük be van táblázva, nem lesz majd idejük arra, hogy a pohár után nyúljanak. A program tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést (melyből a reggeli svédasztalos, az ebéd és a vacsora pedig étlapról választott étkezés keretében valósul meg), az előadásokon, egyéni terápiákon és csoportos foglalkozásokon való részvételt, valamint a rekreációs programokat is, melyek szabadidős, de szervezett tevékenységek. Ez utóbbiak is nagyon fontosak, hiszen jól tudjuk, hogy a mozgás, a kirándulás rendkívül pozitívan hat a mentális állapotunkra is.

A 28 napos program során a felepulok munkatársai a családtagokra is gondoltak, hiszen pontosan tudják, mennyire fontos egy támogató, szerető család a felépüléshez. Így hétvégente őket is várják a program ideje alatt. Ekkor edukációs előadásokat tartanak számukra, valamint egyéni tanácsadásokra is lehetőséget nyújtanak. A program a Minnesota-modellen alapul, melynek lényege – számos más egyéb jellemző mellett – az, hogy önkéntes vagy fizetett segítőket is alkalmaznak. Olyan segítőket, akik maguk is átmentek az alkoholizmusból való felépülés útján, ezért személyes tapasztalatukkal teljes odaadással tudnak a gyógyulni vágyók felé fordulni. A mértéktelen empátia és szeretet szintén adott a részükről.

Miután valaki elvégezte a 28 napos programot, szinte új emberként távozik a rehabilitációs központból. Hiszen új életvezetési módszere, életvitele által valóban teljesen megújul belül és kívül is. A program végeztével a felepulok ingyenes utógondozást biztosít a felépülők számára, mely természetesen ingyenes. Rendszeresen szerveznek nekik úgynevezett felépülő napokat is, ahol egy finom ebéd mellett vitathatják meg, ki hogyan érzi magát, hogy halad a józanság útján.

Bár segíthetnék szeretett informatikusunknak is, a felepulok csapata számára is jó szolgálatot tehetne. Tudjátok mit? Megpróbálom megkeresni és ajánlom majd neki a programot, hiszen egy ennyire tehetséges informatikus és rendkívül jó ember nem szenvedhet így, jóval többet érdemel az élettől.