Az informatika útvesztőjében

Tudni kell rólam, hogy nem éppen én vagyok a technika ördöge. Sőt, ha valami olyan probléma lép fel a számítógépemmel kapcsolatban, amivel korábban nem találkoztam, vagy nem hallottam róla, akkor kész, én elvesztem és inkább hozzá se nyúlok onnantól kezdve a gépemhez, hanem rögtön hívom a legjobb barátomat, aki szerencsére szakértő a témában, hogy mondja meg mit csináljak.

Egyébként bármi van, mindig hozzá viszem a laptopom, mindig ő telepíti újra, ha szükséges, ami azért tök jó, mert egyrészt benne megbízom és tudom, hogy tényleg vigyázni fog rá, illetve az adatokat is rendesen lementi róla, plusz, nem kell fizetnem sem neki – persze, mindig meghálálom, sosem ingyen kérem. Ennél fogva pedig egy gépem sem látott még soha szervizt.

Na de, ha valami probléma lép fel, akkor gyakran eszembe jutnak az általános iskolai, illetve a középiskolai informatika órák. És mindig rájövök, hogy igazából az égvilágon semmit nem tanultam ezeken az órákon. Igaz, hogy ez tipikusan olyan óra volt, amit mindenki „pihenésnek”, meg alvós órának fogott fel, de a helyzet az, hogy a tanárok sem törték magukat egyáltalán. Sőt, volt olyan gép, amin még az alapvető programok sem voltak fent. Tisztán emlékszem, hogy volt olyan félév, amikor semmi mást nem tanultunk, csak a táblázatkezelőben az alapvető függvényeket nyomogattuk. Ez például engem tökre érdekelt volna, és nagyon hasznos is lett volna a jövőre nézve. Középiskolában is csak azokkal a diákokkal foglalkoztak, akik informatikából akartak érettségizni. Ha megtudták, hogy van ilyen diák, egyből nem is volt óra, csak velük és mondjuk a tételekkel foglalkoztak. Mondom: akkor nem bántam, sőt, de amikor fogalmam sincs, hogy mit kellene csinálnom egy-két dologgal a gépen, mindig eszembe jut, és mérges leszek.

De nemrég, annyira elegem lett, hogy rászántam magam egy informatikai tanfolyamra, aminek a végén remélhetőleg le tudom majd tenni az ecdl vizsgát is, ami amúgy tök sok embernek van, és nem is értem, miért csak most jutott eszembe.

Szóval, a tanfolyamot még csak most kezdtem, de már most úgy érzem, hogy nagyon sokat tanultam, és könnyebben fog menni az eligazodás a számítástechnika és az informatika világában. Bár, nem titok, hogy affinitásom továbbra sincs hozzá. És ha jobban belegondolok, lehet ez is egy nagy probléma, igazából nem érdekel a dolog – egészen addig ugye, amíg valami baj nem történik.

Ezen sajnos változtatni nem nagyon tudok, de mindenesetre mindenkinek ajánlom, hogy vegyen részt egy ilyen informatikai tanfolyamon, aki hozzám hasonlóan nem ért a dologhoz.